Followers

Sunday, 29 January 2017

KALAH DALAM MENANG

ASSALAMUALAIKUM 

Baru-baru ini aku telah menyaksikan Anugerah Juara Lagu kt tv3. Biasalah bila dah balik rumah itulah kerja aku selain makan dan tidur.Maklumlah lepas geram sebab kalau di universiti memang tak dapatlah aku nak buat acara macam tu. Ok sekarang kita berbalik semula kepada Anugerah Juara Lagu tadi. Ok macam biasalah setiap tahun aku mesti tak akan lepaskan peluang untuk tengok show ini and setiap tahun jugalah aku mesti akan tunggu gimik persembahan daripada artis yang akan membuat persembahan.

Pada malam tersebut, persembahan artis-artis yang terlibat tidak mengecewakan. Semuanya berusaha untuk memberikan yang terbaik. Tapi, antara banyak-banyak persembahan, mataku terpaku menonton persembahan Syamsul Yusof dan Mawi dengan lagu mereka Kalah Dalam Menang. Dari segi vokal, memang tak payah cakap apalah. Mawi dah memang ada banyak pengalaman. Syamsul Yusof pulak rap dia teratur sangat. Yang menyentuh kalbuku adalah dari segi penghayatan mereka ketika menyampaikan lagu ini ditambah pula dengan bait-bait lirik yang berunsurkan ketuhanan. Mesej yang hendak disampaikan melalui lagu ini memang sampai ke hati.

Walaupun tak menang malam tu, tapi mereka tetap menang di hati aku. Jujur aku sangat terkesan dengan persembahan jujur mereka. Tahniah buat mereka berdua. aku teringat lirik lagu ini iaitu kemewahan bukan tanda kehebatan insan. Jadi, peringatan untuk semua termasuk dari sendiri, tak kira sekaya mana pun kita, sebanyak mana pun harta kita, kita tetap sama sahaja di sisi Allah. Allah tak pandang harta, pangkat dan kedudukan tetapi amal kita. Jadi, sama-samalah beringat.Nak kejar dunia tak ada masalah tapi jangan sampai lalai mengingati akhirat. 




Di Sini Bermulanya Segalanya

ASSALAMUALAIKUM

Alhamdullilah, aku sangat bersyukur kerana impianku untuk menjadi seorang blogger kini menjadi kenyataan. Sebenarnya aku memang tak sangka pun sampai nak ada blog sendiri, Yes, aku memang minat menulis. Tapi menulis sekadar suka-suka. Aku tulis apa yang aku rasa, aku suka. Kiranya apa yang aku rasa aku nak tulis aku akan tulis. 

Aku nak cerita macam mana aku boleh terjebak dalam dunia blogger ni. Semuanya bermula dari kawan aku yang juga seorang blogger. Dialah yang banyak bantu aku and support aku. Dari situlah aku bersugguh-sungguh nak jadi blogger. So, aku nak cakap terima kasih untuk kawanku sebab bagi support pada aku. Kalau tak rasanya aku masih berangan-angan kosong lagi.

Aku sebenarnya nak jadi blogger ni bukan sebab nak meraih populariti sebaliknya just suka-suka and sebagai hobi. Macam yang aku cakap tadi aku memang suka menulis. So, di sini medium terbaik untukku  nak tulis apa-apa yang aku nak. Blog ni umpama diari aku.

Aku akui aku masih baru dalam bidang penulisan blog. Aku ada banyak kelemahan dan kekurangan. In Shaa Allah semua itu akan cuba aku baiki dari semasa ke semasa. Aku harapkan perjalananku sebagai penulis blog akan terus berkembang dan tak terhenti separuh jalan sahaja. Aku harapkan sokongan daripada semua. Segala kritikan yang membina akan aku ambil sebagai sesuatu yang positif. Rasanya ini sahaja untuk kali ini. Doakanlah kejayaan aku.