Followers

Sunday, 19 February 2017

Takdir Allah Itu Indah

ASSALAMUALAIKUM

Pernah tak kalian berasa frust? Mestilah pernah kan. Aku pun pernah rasa frust. Frust dengan boyfriend? Tak adalah sebab aku mana ada boyfriend. Aku frust dengan hidup aku. Aku frust dengan diri sendiri. Sebabnya aku tak dapat apa yang aku impikan. Apakah impian itu?

Lepas dapat result UPSR, aku memang nak sangat sambung belajar di MRSM. Teringin sangat-sangat. Tapi tak semua yang kita impikan akan jadi kenyataan kan. Aku tak dapat masuk MRSM. Sebaliknya, aku dapat tawaran daripada SMK Agama Perempuan Alawiyah Kangar (SMKAP). Jujur aku cakap aku memang tak minat langsung nak masuk sekolah agama. Lagi satu hati aku betul-betul nak sangat masuk MRSM. So, aku tak berputus asa. Aku pun buat rayuan dengan harapan aku akan diterima. Mungkin bukan rezeki aku agaknya, walaupun dah buat rayuan, aku masih tak berjaya masuk MRSM. Aku sedih. Sedih yang teramat sangat. Setiap masa aku menangis. Aku pergi SMKAP dengan hati yang langsung tak ikhlas. Memanglah aku ada kawan tapi entahlah aku tak suka sekolah ni. Sewaktu minggu orientasi, aku muram ja. Bila balik rumah mak aku tanya macam mana belajar di SMKAP. Aku nak jawab pun x boleh. Rasa nak nangis ja.

Tapi itu hanya berlaku sewaktu minggu awal aku di sini. Lama-kelamaan aku mula sukakan sekolah ini. Aku tenang dengan suasana di sini sebab semua pelajarnya perempuan. Sedar tak sedar sampai Form 6 aku study di sini. Bila difikirkan balik ada hikmah di sebalik apa yang terjadi. Allah takdirkan aku berada di bumi SMKAP ni agar aku dapat menimba ilmu agama. Aku akui aku bukanlah terer dalam bab-bab agama ni tapi Alhamdullilah sejak masuk sini, banyak benda baharu yang aku belajar dan perlahan-lahan aku rasa nak berubah ke arah kebaikan. Sebelum kelas bermula, kami akan membaca Al- Quran terlebih dahulu. Kalau waktu Zuhur pulak, kami akan solat berjemaah. Lepas tu, setiap hari jumaat akan ada bacaan Yasin, solat sunat hajat, solat sunat dhuha dan USRAH BADAR. Benda-benda ni semua bawa banyak manfaat untuk aku. Jiwa aku juga jadi lapang bila ada aktiviti macam ni. Yang kedua, aku dapat belajar Bahasa Arab. Ramai yang cakap Bahasa Arab ni susah la leceh la. Pada aku, belajar Bahasa Arab adalah sesuatu yang menyeronokkan. Aku bertuah sebab dapat belajar Bahasa Arab. Bahasa Al-Quran tu. Yang ketiga, aku bersyukur berada di sini sebab aku boleh teman mak dan ayah di rumah. Kalau masuk MRSM mesti kena duduk asrama. Lagi satu,  mak aku nak sangat aku masuk SMKAP. Seorang ibu mesti tahu apa yang terbaik untuk anaknya. Alhamdullilah permintaan mak dapat aku tunaikan.

Akhirnya, aku nak cakap mungkin kadang-kadang kita rasa sedih dan frust sebab tak dapat apa yang kita nak. Tapi cuba fikir kenapa Allah tak bagi benda tu. Mungkin benda tu tak baik untuk kita. Benda yang kita nak tak semestinya baik untuk kita. Contoh macam aku, kalau aku dapat masuk MRSM, aku tak pasti aku boleh bertahan atau tak sebab aku sedar yang minat aku tak terarah ke bidang sains. Sebab tu Allah letakkan aku di bumi SMKAP ni. Alhamdullilah takdir Allah sangat indah. Aku bersyukur berada di SMKAP. Sebagai manusia, kita seharusnya reda dengan apa yang ditakdirkan buat kita kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat kita.

Friday, 17 February 2017

Sahabat Sejati

ASSALAMUALAIKUM


Disebabkan minggu ini aku tak berapa busy lagi so aku ada la sedikit masa untuk berblog. Minggu ni saja free minggu depan memang dah start ada kelas. So manfaatkanlah minggu ni untuk enjoy. haha. Ermm aku nak tulis pasal apa ya. Cinta? Tak nak la cinta-cinta ni. Ok pasal sahabat.

Kalian mesti ada sahabat kan. Mestilah ada. Kita kan manusia mestilah perlukan sahabat. Tapi nak cari sahabat yang sejati bukannya mudah. Kadang-kadang ramai yang nak berkawan dengan kita sebab nak ambil kesempatan terhadap kita. Contohnya, seseorang itu baik dengan kita sebab nak minta tolong kita tapi bila kita perlukan pertolongan dia, dia langsung tak endahkan kita. Lagi sakit hati bila ada kawan yang cari kita waktu dia keseorangan tapi bila dah ada kawan lain dia buat kita macam sampah.

Sahabat sejati tak macam tu. Sahabat sejati akan sentiasa bersama-sama kita tidak kira sama ada kita senang atau susah. Mereka ni sanggup bersusah-payah untuk kita. Senang cerita sahabat sehati tidak akan pernah tinggalkan kita sendirian terutamanya pada saat-saat kita sedih dan susah. Never, So, kalau ada kawan yang macam tu memang betul la dia tu sahabat sejati. Nak berkawan tak ada masalah tapi carilah kawan yang mampu mengharungi susah-payah dengan kita bukannya tinggalkan kita sendirian saat kita berada dalam kesusahan. Semoga kita dapat bersama-sama bertemu dengan sahabat sejati suatu hari nanti.

Sunday, 12 February 2017

Semester Baharu, Azam Baharu

ASSALAMUALAIKUM

Sedar tak sedar esok semester kedua akan bermula. Setelah sebulan lamanya bercuti, esok bermulalah rutin aku yang memenatkan.Yes belajar memang benda yang memenatkan. Kena pergi kuliah, tutorial, kena present, kena buat assignment dan kena bangun awal. Kalau ikutkan hati, aku memang malas nak study. Duduk di rumah tolong mak berniaga setiap pagi pun dah boleh dapat banyak duit. Tak perlu nak penat-penat macam study. 

Tapi aku tak bolehlah ikutkan hati. Aku kena fikirkan masa depan aku. Yang paling penting kedua-dua tulang belakang aku iaitu mak dan ayah yang nak sangat aku belajar sungguh-sungguh dan jadi orang yang berjaya suatu hari nanti. So I must study hard. Aku dah tak nak main-main lagi. Aku nak fokus sungguh-sungguh. Yang paling penting aku dah tak nak jadi blur macam semester lepas. Haha maklumlah baru first time belajar di universiti. Sebab tu menjadi-jadi sangat blur.

Aku mengharapkan urusan pembelajaran semester kedua ini akan berjalan dengan lancar. Semoga aku lebih kuat dan sabar menempuh segala cabaran yang mendatang. Semoga aku bertemu dengan kawan-kawan yang baik dan boleh mengajak aku ke arah kebaikan. Semoga aku dan rakan-rakanku mendapat result yang cemerlang untuk final exam nanti. In Shaa Allah.

Wednesday, 8 February 2017

Kegagalan Pembuka Kejayaan


ASSALAMUALAIKUM

Sekejap betul masa berlalu. Tinggal  beberapa hari lagi aku akan pulang ke universiti.Huhu sedih sebab dah nak tinggalkan rumah tercinta. Lepas ni nak kena perah otak balik. Tapi dah nama pun pelajar, jadi semua itu normal la kan. Just think positive. Sebagai pelajar kita pastinya pernah berhadapan dengan kegagalan kan. Kalau tak pernah gagal maknanya kalian memang hebat. Aku sendiri sudah berdepan dengan kegagalan dan ianya suatu yang menyakitkan. Tapi semua itu lumrah hidup sebagai pelajar. Bagi kawan-kawan yang pernah gagal macam aku ni, ni ada sedikit kata-kata semangat untuk kalian. Untuk aku juga.

Jangan pernah sesekali mengalah dan berputus asa apabila berdepan dengan kegagalan kerana kegagalan merupakan pembakar semangat untuk kita bangkit semula. Orang yang gagal tetapi bangkit semula untuk tebus kegagalan itu ialah orang yang ingin berjaya. Orang yang gagal tetapi tak belajar daripada kegagalan ialah orang yang ingin gagal selama-lamanya. 

So, kawan-kawan ayuh kita belajar bersungguh-sungguh. Tak payah fikir susah la payah la sebab tak ada benda yang senang dalam belajar dan yang penting tiada jalan pintas untuk berjaya. Pasti ada dugaannya. Janganlah bila dah gagal terus down dan terus tak nak belajar. Baru gagal sekali dah nak give up. Cuba tengok berapa ramai lagi orang kat luar sana yang gagal banyak kali tapi akhirnya jadi orang yag berjaya. Sebabnya mereka berfikiran positif. Kegagalan itu diambil sebagai pembakar semangat untuk berjaya. Jangan susah hati. Doa banyak-banyak kepada Allah minta dipermudahkan segala urusan kita dalam belajar.Minta doa dan restu mak dan ayah. In Shaa Allah semoga kita mampu mengecap kejayaan,